Изазови здравственог система Србије у процесу приближавања Европској унији – искуства Немачке

13. фебруар 2018.

 

У хотелу М у Београду, 08.02.2018. године, у организацији Лекарске коморе Србије, одржан је форум  "Изазови здравственог система Србије у процесу приближавања Европској унији – искуства Немачке".

На Форуму су учествовали и обратили се присутнима представници  Немачке медицинске асоцијације  др Рамин Парса Парси и Домен Поднар и  представник Удружења лекара Немачке  Армин Ел. Они су представили здравствени систем Немачке и говорили о улози лекара у немачком здравству, као и о искуствима Немачке у погледу плаћања болница по систему дијагностички сродних група (ДСГ систем).

Представници свих релевантних државних институција здравственог система Србије, који  су такође учествовали на форуму, су  представник Министарства здравља РС - проф. др Ференц Вицко, државни секретар , Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут- прим. др мед. Верица Јовановић в.д. директора, Републичког фонда за здравствено осигурање- Горана Томановић и Маријана Мићић  и Лекарске коморе Србије др Милан Динић, директор.

Стоматолошку комору Србије на форуму је представљао директор Стоматолошке коморе Србије проф.др Витомир Константиновић.

Представници здравственог система у Србији су говорили о примени нових начина финансирања здравства на чијем се увођењу у Србији интензивно ради, реформама кроз које пролази здравство у Србији, тренутном стању лекарства у Србији, процесу увођења нових модела плаћања у здравству по систему ДСГ и о унапређењу капитационе формуле и методологији уговарања са здравственим установама и начину контроле.

Стоматолошка комора Србије,
фебруар 2018.године.